Studerende og succes som iværksætter

0
1552

I denne artikel vil jeg gerne forsøge at sætte lidt fokus på iværksætteri hos studerende. Mange studerende går med drømme om at starte selv, men kommer måske aldrig i gang eller mener ikke, at de har tiden til det under et ”fuldtidsstudie”.

Jeg har hørt mange mennesker sige, at der er dårlige vilkår for at starte sin egen virksomhed som studerende, fordi man har travlt med studiet, og samtidig bliver nødt til at have et arbejde for at få økonomien til at hænge sammen. Jeg mener sagtens, at det kan lade sig gøre, og jeg ser ingen undskyldninger for ikke at komme i gang, hvis man har en god idé.

Jeg har valgt at lave et interview med Sasa Kovacevic, som om nogen har vist, at det kan lade sig gøre at have succes som iværksætter, mens man er studerende både på gymnasial-, bachelor- og kandidatniveau. Sasa er 24 år gammel og har startet sin egen virksomhed for år tilbage, og fortsat mens han har haft en fuldtidsstudie. Her følger interviewet.

Hvordan startede dine drømme som iværksætter og hvad var dit første succesfulde projekt?

– Altså, i virkeligheden er der så mange grunde til at fravælge at være en iværksætter. Alt for meget risiko og ekstremt meget hårdt arbejde. Ingen penge i begyndelsen sammenlignet med et normalt job, der giver sikkerhed i hverdagen. Der er utrolig meget ansvar, og du skal være din egen leder samtidig med, at du måske skal være villig til at ofre familie og venner i processen. På trods af alle de negative grunde, så kan jeg bare ikke hjælpe mig selv. Det er i mine gener… Som iværksætter har jeg en større chance for at opnå alle mine drømme. Jeg er bossen af mit eget liv, og ingen kan fortælle mig, hvordan tingene skal være. På en måde så skriver jeg min egen historie, og som en kæmpe bonus skaber jeg arbejdspladser i samfundet.

– Mit første projekt var at lave en rejsesøgemaskine, der kunne hjælpe dig med at finde en ferie eller rejse, som passede til dine kriterier. Dvs. du kunne plotte rejsetid, budget, rejseform, interesser og mange andre kriterier for til sidst at få vist en række destinationer, som passer til din smag. Jeg arbejdede på projektet i starten af min gymnasietid med en kammerat for så til sidst at sælge det engang efter gymnasiet blev færdigt. Jeg ved ikke om det var succesfuldt, da min kammerat og jeg på det tidspunkt ikke havde evnerne til at løfte opgaven, og det så af den grund blev solgt.sasa-kovacevic-billede

– Mit efterfølgende projekt var til gengæld en succes. Mens hele Twilight-fænomenet rasede i Danmark fra 2009-2013 besluttede jeg, at lave en portal hvor alle danske Twilight-fans kunne læse nyheder, chatte med hinanden, debattere og købe alt fra bøgerne til andet merchandise. På sit højeste havde sitet mere end 40.000 besøgende om måneden. Det var en fed følelse at lave noget, som andre fandt værdifuldt og brugbart. I denne periode tjente jeg over 5000 kr. om måneden blot på denne side.

Sasa, du er studerende og iværksætter – hvordan får du tid nok i hverdagen til at få begge ting til at hænge sammen?

– Det er heller ikke nemt. Op til og undervejs eksamensperioderne er jeg ekstrem presset. Det vigtigste er bare, at jeg ikke “græder”, når tingene spidser til. Vi har alle sammen 24 timer i døgnet, og i bund og grund handler det om, at man prioriterer tiden rigtigt. Med andre ord skal mine arbejdstimer være så effektive som overhovedet muligt. Tjeklisten er for eksempel en af mine bedste redskaber. Inden jeg går i seng om aftenen, sørger jeg for at lave en liste over alle de ting, som jeg skal nå næste dag. På den måde er jeg ikke i tvivl om, hvad dagen kommer til at byde på samtidig med, at jeg sover godt om natten og ikke stresser over alle arbejdsopgaverne. Derudover har jeg frameldt alle unødvendige tv-kanaler. Jeg synes, at det er spild af tid at sidde hjemme i sofaen og fise den af. Mange er ikke klar over det, men fjernsynet er en af de største tidsrøvere for slet ikke at snakke om de sociale medier. Drop selvpromoveringen og tag direkte kontakt til dine venner. Det er langt federe at mødes eller ringe fremfor at alt foregår typisk via Facebook (som jeg i øvrigt ikke har).

– Når det er sagt, så ser jeg selvfølgelig fjernsyn. Jeg kan sagtens finde på at tage en weekend, hvor jeg fx ser alle sæsoner af en serie eller mange film. Jeg kan sagtens tage en helt uge, hvor jeg ikke arbejder men kun tilbringer tid med kæresten og vennerne. Det bl.a. de muligheder at være selvstændig tilbyder.


Hvad tror du adskiller dig fra andre unge iværksættere, har du nogen unikke kvaliteter eller forcer, der har drevet din store succes?

– Folk omkring mig siger, at jeg er brutalt pragmatisk. Jeg vil gøre alt, der står i min magt for at løse en opgave eller udfordring. Det tror jeg er en uundværlig kvalitet for iværksættere, fordi der er så mange udfordringer i starten, som står i vejen for ens succes. Kombineret med rigtig mange arbejdstimer og en pragmatisk tilgang, kommer man rigtig langt. Det hjælper desuden at have karisma og inspirere folk, som man samarbejder med. Når folk tror på mig, er det lettere at kræve mere af dem. Det er mere menneskelig psykologi.

Hvad er din største fejltagelse som iværksætter? 

– Der er rigtig mange! Dem kan man ikke undgå at lave – især ikke i starten – men det er en naturlig del af processen, som lærer en at blive bedre. Mit største problem er måske, at jeg fokuserer på for mange forskellige projekter. Igen, så skyldes det min iværksætter-gen, som ikke kan lade vær med at få gode ideer og sætte dem igang. Jeg vil gerne blive bedre til at fravælge og kun fokusere på en eller to ting.

Hvilket projekt tager mest af din tid lige nu?iværksætterplan

– Min kandidatuddannelse fylder mest lige nu, og resten af tiden er nogenlunde lige fordelt mellem mit arbejde hos Hungry.dk og min egen virksomhed 37 oktober, som ejer webshoppen Alor.dk

– Hos Hungry er jeg ansvarlig for alt vores online marketing, hvilket er offsite og onsite optimering af hjemmesiden, PPC marketing (betalt marketing) og ansvar for studentermedhjælperen, som hjælper mig med marketingsopgaverne. Når det kommer til min egen shop Alor, har jeg 100 % ansvar for alt. Det er bl.a. online markedsføring, logistik, kundeservice (får hjælp til), administration og bogføring. Det er faktisk mit arbejde for Alor, der har givet mig jobbet hos Hungry. Dvs. at ved at starte ud som iværksætter har jeg fået så mange unikke færdigheder, at det har resulteret i et job hos et af Danmarks hurtigst voksende e-handels virksomheder.

Til sidst, hvis du skulle give et godt råd til studerende, som går med lidt tanker om at starte selv, hvad ville det så være?

– Gør det nu bare. Det værste der kan ske er, at man mister tid og måske penge. Der er så mange, som går med tankerne og aldrig får gjort noget ved det. Folk de glemmer, at det i begyndelsen var mennesker der skabte verden og samfundet og ikke regeringer (det offentlige). Men det er jo så nemt, at tage en betalt uddannelse og håbe på et arbejde bagefter. Held og lykke. Håb kan man ikke bruge til ret meget. Så vil jeg hellere tage skæbnen i mine egne hænder. Amino.dk er er godt sted at starte, hvis man ønsker sparring med andre iværksættere.

Hvis I ønsker at vide mere, eller ønsker gode råd angående det at være selvstændig mens man studerer, så har Sasa sagt, at I er meget velkomne til tage kontakt til ham på ham Google+ eller via hans personlige blog, så vil han vende tilbage med et svar, så hurtigt som muligt.

Jeg håber I kunne bruge det til noget, og kommer ud i verden med alle jeres gode idéer.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here