RUM TIL EFTERTANKE

0
1508

Hverdagen og læsesalen nærmer sig med hastige skridt. Nogle gange har man brug for at komme lidt væk fra alt det trummerum, et nyt semester bringer med sig. Nogle gange har man brug for et sted, hvor man bare kan lade tankerne flyde frit – eller bare slå hjernen fra. Her giver vi dig fem forslag til steder i Århus, hvor der er rum til eftertanke.

#1 Aarhus Domkirke

At gå i kirke er ikke nødvendigvis lig med altergang og syndsforladelse. Kirkens rum er som skabt til refleksion over livets store og små spørgsmål med sine enorme dimensioner og smukke proportioner. Kirken er åben for offentligheden dagligt, og du kan blive, så længe du føler for det – der er masser af detaljer at udforske i både bygningens konstruktion og kalkmaleriernes historier.

Har du mod på det skal du besøge kirken til gudstjenesten på søndage kl. 10. Her føjer kirkens fantastiske cantori (kor) og Danmarks største kirkeorgel en ekstra dimension til den himmelske stemning. Mine timer i kirken om søndagen er min åndelig vitaminindsprøjtning, og hvis man ikke kan komme op til formiddagstjenesten har man også chancen på et mere humant tidspunkt, nemlig søndag eftermiddag kl. 17.00. Giv det en chance – du dør ikke af det!

 

Aarhus Domkirke, Domkirkepladsen 2 – 8000 Århus C

Åbningstider og yderligere info her

#2 Rømerhaven

Mindeparkens fortryllende, uendelige udsigt. Men kender du også Rømerhaven, som ligger i parkens nordligste hjørne? Her er tale om en sirlig anlagt studiehave fra 1930, som både byder på staudehave, rosenhave og sommerblomster. Haven er inddelt i forskellige rum, som alle er proportioneret til hver deres formål. Her er især ét af de første rum, man kommer gennem ved indgangen til haven, værd at nævne. Rummet er, ligesom dets store spejlbassin, konisk formet og skaber således en perspektivisk virkning ned mod en kvindebuste, som smukt afslutter kompositionen. Sæt dig her på en af funderingsbænkene og lad tankerne fare. Og glæd dig så til at strolle videre gennem de mange haverum – udsigten du møder ved havens slutning er hele cykelturen værd.

IMG_50111

#3 Symfonisk sal

Er det regn- eller snevejr og trænger du ikke bare til ro, men også inspiration skal du slå vejen forbi musikhuset og besøge Symfonisk Sal, som blev indviet i 2007. Salen er, som resten af tilbygningen, tegnet af Arkitektfirmaet C. F. Møller og dimensioneret med udgangspunkt i europas bedste orkestermusiksal: Den Gyldne Sal i Musikverein, Wien. Aarhus Symfoniorkester afholder ofte generalprøver, som er åbne for offentligheden – og ganske gratis! Tjek deres kalender ud her og gå ikke glip af chancen for at lade dig indfange af et af Aarhus mest stemningsfyldte rum.

Som bonusinfo kan jeg fortælle at Musikhuset Aarhus omfatter mere end 33.000 m2 – fordelt på 500 rum! Hvad mon huslejen står i for sådan en 500-værelses?

Musikhuset Aarhus, Thomas Jensens Alle – 8000 Aarhus C

#4 Arkitektskolens bibliotek

Du ved det sikkert ikke, men arkitektskolens bibliotek er offentligt tilgængeligt og ligger nærmest lige midt i byen. Biblioteket er enormt hyggeligt indrettet med små studiekroge på førstesalen, hvis man ønsker sig ro til fordybning og mere loungeagtige møbler i stueetager hvor bibliotekets ufatteligt omfattende tidsskriftsamling er at finde. Biblioteket er i sagens natur specialiseret inden for arkitektur, design, planlægning og lignende emner, men den førnævnte tidsskiftssamling er helt sikkert et besøg værd. Er du den mindste smule interesseret i at holde dig opdateret indenfor den kreative branches udskejelser eller vil du bare gerne inspireres og glædes over en kop billig kantinekaffe og nogle smukke illustrationer, så er dette rummet for dig at indtage.

Biblioteket vil sidst i 2010/starten af 2011 gennemgå en større forvandling indretningsmæssigt. I kan godt glæde jer!

Det_Kongelige_Bibli_405761a

Biblioteket, Arkitektskolen Aarhus, Nørreport 20 (indgang gennem gården) – 8000 Aarhus C

Åbningstider kan du finde her

#5 Fiskerhusbroen (a.k.a. Trebroer)

Du har helt sikkert været der. Sveddryppende, forpustet og med intense beats i ørerne. Jeg taler om Brabrandstien og nærmere bestemt Fiskerhusbroen alias Trebroer som former et H under de tre jernbanebroer, hvor Brabrandstien deler sig. Trebroer blev renoveret i 2008 og broernes design og selve stiens finish har fået mange rosende med på vejen af byens arkitekter. Så gå en tur i aftensolen og sug kontrasten mellem den vilde natur og byens puls til dig på dette smukke, breathtaking sted og dyrk åens, togenes og motionisternes flow – det er god karma!

Find broerne her.

2001-trebroer1

Bruger du et rum i byen til eftertanke? Og har du lyst til at dele det med andre og hjælpe mig med at udbygge denne guide? Så hold dig endelig ikke tilbage – skriv til os med dit forslag!

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here